torstai 15. syyskuuta 2011

Hannu Hirvonen: Kiireestä kantapää


Kokeneen lasten- ja nuortenkirjailijan ensimmäinen teos aikuisille, kokoelmallinen tiivistä ja purevaa aforistiikkaa.


Kellolla on diktaattorinviikset.

Ei enää suutareita. Kaikilla lasten tekemät kengät.

Rakkaus on purjehdustermi: noin tuhannen solmun matka.

Oman pesän likaaja? Minähän siivoan.

Raha puhuu. Vastuu jää kuulijalle.


Hirvonen palkittiin aforismeistaan vuoden 2008 valtakunnallisessa aforismikilpailussa, jolloin raati luonnehti hänen aforistiikkaansa näin:

”Hannu Hirvosen kilpailutyö on kokonaisuus, jossa kirjoittajan persoonallinen läsnäolo tuntuu. Hänen aforismiensa teemoina ovat sekä ajankohtaiset, yhteiskunnalliset kysymykset että yksilölliset ihmiselämään ja ihmissuhteisiin liittyvät jännitteet. Hirvosen aforismien tyylilliset sävyt vaihtelevat leikkisistä, paikoin jopa hirtehisistä herkän lyyrisiin. Kirjoittajalla on hyvä kulttuuriperinteen tuntemus; hän muuntelee tuttuja, kivettyneitä lauseita uusiksi, omintakeisiksi oivalluksiksi. Taitava kaunokirjallinen ilmaisu luo sisältöön monitasoisuutta ja myös tunteenomaisesti havahduttavaa sisältöä.”


Hannu Hirvonen (s. 16.6.1965) on turkulainen lasten- ja nuortenkirjailija. Hänen tuotantonsa koostuu loruista, saduista ja tarinoista lapsille sekä runoista, fantasiasta ja scifistä nuorille. Aikuisille Hirvonen on kirjoittanut aforismeja, esseitä ja absurdeja tarinoita. Lauluja hän on tehnyt sekä lapsille että aikuisille. Hirvosen aforismeja on julkaistu aiemmin Parnassossa ja luettu päivän mietelauseina radiossa. Kiireestä kantapää on tekijän esikoisaforismikokoelma. Koulutukseltaan Hirvonen on filosofian maisteri, pääaineenaan kulttuurihistoria. Hirvonen on naimisissa ja kahden lapsen isä.

"Aforismien suhteen esikuviani ja innoittajiani ovat olleet Herakleitos, Elias Canetti ja Stanisław Jerzy Lec. Luen heitä aina uudelleen. Se on kuin vanhan ajan merenkulkua: otetaan tähdistä suunta vaikkei tarkoitus olekaan poistua maapallolta.”


KIRJASTA SANOTTUA:

”… aforistiikkaan keskittyvä teossarja Pilke on enemmän kuin tervetullut tuttavuus. Toivoa sopii, että julkaisuohjelmaan riittää jatkossakin yhtä teräviä kynäniekkoja, kuin sarjan avaava … Hannu Hirvonen.”

”Kiireestä kantapää on … Hirvosen ensimmäinen teoksen mittaan venytetty esiintulo aforismin vaikean taidon saralla. Ja harvinaisen onnistunut esiintulo onkin. Kokoelman ilmaisu on kautta linjan osuvaa, oivaltavaa ja motivoitua.”
”Vaikka lämpimän pisteliäs huumori kuplii kokoelmassa runsaana, ei taitavan kynäilijän tarvitse silti sortua itsetarkoitukselliseen kaskun vääntämiseen pitääkseen lukijansa mielenkiinnon yllä. Huumori luo sävyjä ja jännitteitä tiiviiseen tekstiin, veistelyt palvelevat ideoita eikä päinvastoin…”

”Erityisen onnistuneita Hirvosen aforismeista tekee tekstin helposti lähestyttävän pintatason ja sisällöllisen moniulotteisuuden välinen tasapaino … lauseet laajenevat usein ajatusytimiään laveammiksi mietelmiksi.”

Miikka Laihinen / Turun Sanomat, 10.11.2011


Pilke 02
Ilmestynyt: syyskuu 2011
ISBN 978-952-480-255-0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti